שומני טראנס – החטא ועונשו
דמיינו לכם עולם בריא יותר. עולם שבו הכיבוד באירוע, מסיבה או יום הולדת יהיה מגשי פירות וירקות. עולם בו כל מאפי –המרגרינה המזיקים יהיו מחוץ לחוק. עולם דמיוני. ובכן, הדמיון הזה יהפוך בקרוב למציאות.
לפני שבועיים פרסם מינהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) קביעה כי שומני הטראנס המצויים במרגרינה ומאפים על בסיס מרגרינה מסוכנים לבריאות. ה-FDA הורה להסירם מכל מוצרי המזון בטווח של 3 שנים. ההחלטה מבוססת שנות מחקר וקובעת ששומנים מוקשים חלקית – המהווים את המקור העיקרי לייצור שומני טראנס, אינם בטוחים לבריאות הציבור.
מה שלא טוב לאמריקאים בהחלט לא טוב גם לנו. ועד שמשרד הבריאות בישראל ירים את הכפפה, הנה מעט הסברים על השומן הלא בריא הזה ואיך להמעיט בצריכתו.
שומן הטראנס מתחלק לשני סוגים:
שומן טראנס שנוצר בתעשיית המזון. בתהליך הנקרא הידרוגינציה (הקשיה) מוסיפים מימנים לשמן צמחי כדי להפוך אותו ליותר מוצק. כך ניתן למעשה להפוך שמן נוזלי למרגרינה מוצקה. היצרנים משתמשים בשומנים מוקשים חלקית על מנת לשפר את המרקם והטעם של המזונות ולהאריך את חיי המדף שלהם. שומנים מוקשים חלקית הינם המקור העיקרי לסוג הזה של שומן טראנס.
חומצות שומן טראנס הנוצרות באופן טבעי במערכת העיכול של מעלי הגירה, לכן כמויות קטנות ממנו מצויות במוצרים מן החי כגון בשר, חלב ומוצרי חלב. אין עדיין בסיס מחקרי שעל פיו ניתן לקבוע המלצות לצריכה או הגבלת צריכה של שומן זה.
צריכת שומן טראנס ממזון מתועש מזיקה מאד לבריאות: מעלה רמות של LDL – או בשמו העממי: 'הכולסטרול הרע' והפחתה ב HDL – 'הכולסטרול הטוב': שינויים אלו בפרופיל השומנים עלולים להעלות את הסיכון לפתח מחלות לב וכלי דם. כמו כן נמצא קשר בין צריכת שומני טראנס וסוכרת סוג 2. על כן רצוי להגביל את צריכת הטראנס למינימום.
איפה לחפש וממה להימנע?
מרגרינה קשה (לאפיה ולמריחה).
מאפים על בסיס מרגרינה: ג'חנון, מלאווח, בורקס, קרואסונים.
עוגיות ועוגות מוכנות.
חטיפים מלוחים כגון קרקרים ופופקורן למיקרוגל.
הבחירה בידינו. החל משנת 2014 ישנה גם בישראל חובת סימון כמות שומן טראנס על האריזות של מוצרים. שימו לב: ייתכן ומוצר יכיל עד 0.5 גרם שומן טראנס למנת הגשה – ויצויין בטבלת הסימון התזונתי – תכולת 0 גרם. לכן, חשוב לוודא שאין ברשימת הרכיבים שומנים מוקשים חלקית.